Červený grapefruit z Řecka: když slunce chutná jinak

Řecku má i obyčejný plod svůj příběh. Červený grapefruit tu neroste pro výnos, ale pro radost. Když se projdete ranním trhem v Nafpliu, ucítíte vůni, která se nedá zaměnit – směs moře, slunce a pomerančového květu. Řekové ho pěstují pomalu, s respektem, a možná právě proto chutná jinak než ten, který známe z obchodů.

Argolida, Lakonie a Kréta – tři chutě jednoho slunce

V Argolidě se rodí citrusy, které voní po moři. Ulice Nafplia jsou lemované pomerančovníky, domy pastelovými barvami a lidé zdraví turisty s úsměvem. Lakonie, domov dávné Sparty, má tvrdší půdu i povahu. Místní jsou zdrženliví, ale po chvíli vám nabídnou víno a kus chleba s olivovým olejem. Kréta – největší řecký ostrov – je jiný svět. Hory, trhy, benátské pevnosti a minojské paláce. Každé místo má jinou energii, jinou řeč, jinou chuť grapefruitu. Společné mají jediné – úctu k půdě.

Ranní sklizeň, kdy krajina teprve dýchá

V Argolidě začínají farmáři pracovat ještě za tmy. Svítilny osvětlují první řádky stromů, ve vzduchu je chlad a ticho. Plody se sbírají ručně, pokládají do plátěných košů. Každý grapefruit se jemně otře hadříkem – žádný vosk, žádné leštění. Možná proto vypadají méně „dokonalé“, ale jejich vůně je skutečná, syrová, voňavá po moři a pryskyřici.

Glyko tou koutaliou – sladkost, která se dává z lásky

Na Krétě mají starý zvyk: když k někomu přijdete, nabídne vám glyko tou koutaliou, „sladkost na lžičku“. Malou skleničku marmelády z grapefruitu, fíku nebo třešní, kterou si host vychutná ke kávě. Je to projev přátelství i hrdosti – každá rodina má svůj recept, svůj poměr cukru a času. Češi si ji často vozí domů jako suvenýr, aniž by tušili, že v té malé sklenici vezou i kus řecké pohostinnosti.

Sladký, ale s charakterem

Červený grapefruit má pH kolem 3,2. Je tedy méně kyselý než žlutý, obsahuje víc přírodního cukru a antioxidantů, které dávají jeho dužině rudou barvu. Chutná jako kompromis mezi pomerančem a citronem – sladce, ale s lehkou hořkostí, která mu dává hloubku. Řekové říkají, že připomíná moře – někdy klidné, někdy drsné, ale vždy živé.

Od amerického plodu k řeckému srdci

Po druhé světové válce se grapefruit začal pěstovat i v Řecku. Zpočátku mu říkali amerikániko frouto – americké ovoce. Ale brzy se stal jejich. Získal domov v citrusových sadech mezi citrony a pomeranči. Lidé ho začali používat v kuchyni i v léčitelství – smíchaný s medem na nachlazení, v mýdlech pro jemnou pokožku nebo sušený na čaj. Starší Řekyně dodnes říkávají, že grapefruitová kůra „vytahuje teplo z kůže“.

Kuchaři a vinaři: nová kapitola řecké chuti

Moderní řecká gastronomie se k grapefruitu vrátila. V restauracích na Krétě ochutnáte granité s ouzem, v Athénách jogurtovou pěnu s medem a grepovou kůrou. Na Peloponésu se přidává do marinád pro mořské ryby a do salátů s kozím sýrem. A vinaři ho používají do aromatických aperitivů a vermutů, které voní po moři, tymiánu a létě.

Esence, která probouzí tělo i hlavu

Řecké značky jako Apivita nebo Korres lisují z kůry grapefruitu esenciální olej. Míchají ho s olivovým olejem a vytvářejí tonikum, které stimuluje pokožku i mysl. Vůně je povzbuzující a lehce nahořklá – ideální proti únavě. Řekové věří, že „otevírá dech“ – pomáhá nadechnout se po dlouhém létě.

Malé hospodářství s velkým srdcem

Řecko není velmocí v exportu grapefruitu, ale jeho plody si našly místo v Evropě. Itálie, Česko, Francie – tam všude putují z malých bio farem. Každý plod nese podpis ruční práce. Turisté si domů vozí sušené plátky v medu, které chutnají jako řecké slunce zavřené do sklenice.

Jazyk, který mluví po ovoci

Řekové mají pro grapefruit i rčení: eise glykos san roz greipfrout – „jsi sladký jako růžový grapefruit“. Říkají to o člověku, který je laskavý, ale má v sobě špetku drzosti. Možná proto se tohle ovoce tak hodí k jejich povaze.

Kde se s ním potkáte

Na jihu Peloponésu se grapefruit podává k rybám, na Krétě k jogurtu s medem. V athénských kavárnách se z něj lisuje šťáva chymos greip frout, kterou si turisté často pletou s pomerančovou. A v Loutraki nebo Chanii se prodává limonáda s příchutí red grapefruit od rodinné firmy Green Cola Hellas – oblíbená mezi mladými, kteří už nechtějí přeslazené koly.

Recepty s grapefruitem, které chutnají i v Česku

  1. Grapefruitový koláč s olivovým olejem – kousky grapefruitu položte na těsto z jogurtu, olivového oleje a medu. Po upečení polijte šťávou.

  2. Salát s grepem a kozím sýrem – salát, plátky grapefruitu, kozí sýr a ořechy. Zálivka z olivového oleje, medu a balsamica.

  3. Kuřecí prsa s grepovou marinádou – maso naložte do šťávy z grapefruitu s tymiánem a česnekem, opečte dozlatova.

  4. Sorbet s ouzem nebo ginem – šťávu zmrazte, rozmixujte s trochou alkoholu a ozdobte mátou.

  5. Domácí marmeláda s grepem a pomerančem – pomalu vařte kousky ovoce s cukrem a citronovou šťávou. Podávejte s jogurtem nebo na chlebu.